Káros baktériumok

A jó baktérium nem ellenség – tévhitek a fertőzésekről

káros baktériumok

Az élelmiszerekben előforduló mikroorganizmusok csoportosítása Az élelmiszereket a következő jelentősebb csoportba tartozó mikroorganizmusok szenynyezhetik: prionok, vírusok, rickettsiák, baktériumok, gombák sarjadzó- és fonalgombák valamint protozoák. Prionok A prionok nagyon kis méretű, a vírusoknál is egyszerűbb, nukleinsavat nem tartalmazó, néhány száz aminosavból álló képződmények, amelyek ellentétben az egyéb mikroszervezetekkel kifejezetten nagy ellenállóképességet mutatnak a fizikai és kémiai behatásokkal szemben.

káros baktériumok

Ember és egyes állatfajok idegrendszerét megbetegítő igen lassú lefolyású és halálos kimenetelű kórformát okoznak. Juhokban a scrapie, szarvasmarhákban pedig az ún. Ilyen prionok által okozott emberi betegség a Creutzfeldt-Jakob kór. Vírusok Vírusok jelenléte az élelmiszerekben közegészségügyi és állategészségügyi szempontból egyaránt fontos.

Közismert, hogy a vírusok magában az élelmiszerben nem képesek szaporodni, csak élő sejtekben, a fertőzést azonban az élelmiszerek hogyan kell enni a fejhallgatót passzívan közvetíthetik.

Ilyen módon terjedhet többek között a hús vagy tej útján a száj- és körömfájás, hús közvetítésével pedig a sertéspestis országok, világrészek között is, különösen a fagyasztott hússal. Az emberre káros baktériumok vírusos megbetegedések közül bizonyítottan élelmiszerek közvetíthetik a fertőző májgyulladást káros baktériumok infectiosa és a polyomyelitist Heine—Medin-féle betegség.

Mikor hasznosak és mikor nem a baktériumok?

Rickettsiák A rickettsiozisok közül fontos zooantroponozis a Coxiella burneti által okozott Q-láz. Ezzel a kórokozóval főleg a káros baktériumok munkások és a tehenészetekben, juhászatokban dolgozók kerülnek kapcsolatba, de terjesztheti a hús és a tej fogyasztása is. Baktériumok Az élelmiszerhigiéniai szempontból legjelentősebb mikrobacsoportot a baktériumok alkotják.

A baktériumoknak az élelmiszerekre gyakorolt hatása lehet káros vagy hasznos. Ha az élelmiszerek baktériumokkal szennyeződnek káros baktériumok ott el is szaporodnak, ezáltal jellegét megváltoztatják. Különösen fontos élelmezésegészségügyi szempontból a fehérjebontó képességgel rendelkező baktériumok működése.

Ezek a fehérjéket peptidekké, aminosavakká, majd toxikus tulajdonságú aminokká bontják, káros baktériumok következtében jellemző érzékszervi elváltozások is keletkeznek. Az ilyen élelmiszer elfogyasztása még akkor is egészségkárosodást okozhat, ha a benne lévő mikrobák nem rendelkeznek megbetegítő képességgel, mert százmilliós grammonkénti nagyságrendnél már jelentős menynyiségű bomlástermék keletkezésével kell számolni.

káros baktériumok

Egyes mikrobák rendelkeznek zsír- és lipoidbontó képességgel. Ennek során kellemetlen szagú és ízű zsírsavak keletkeznek. Az előrehaladott zsírbomlás termékei az aceton és a formaldehid. A lipoidok bomlásakor mérgező tulajdonságú kolin és foszforkolin keletkezik.

A jó baktérium nem ellenség – tévhitek a fertőzésekről

Sok mikroba szénhidrátbontó tulajdonságú, jellemző lebontási termékeik a különféle szerves savak. Bizonyos esetekben a szerves savak mellett gázok is keletkeznek. Kórokozó baktériumoknak élelmiszerekben történő esetleges elszaporodásakor megnövekszik a különböző fertőző betegségek közvetítésének káros baktériumok lehetősége. Gyakran terjednek élelmiszerek útján a különféle szalmonellózisok régebben a hastifusz is előfordulta vérhas, valamint a patogén Escherichia coli szerotípusok által okozott enteritiszek.

Külön kell megemlíteni a méreganyagokat termelő baktériumokat, melyek hatására specifikus toxinok felhalmozódására kerül sor. Káros baktériumok a Staphylococcus aureus egy polipeptid szerkezetű, hőstabil ételmérgezést okozó enterotoxint képez.

A baktériumok élelmiszerekben történő szaporodása előnyös, hasznos elváltozásokat is létrehozhat.

A hasznos bélflórát táplálni kell, de nem a cukorral

A legtöbb tejtermék fermentációval készül, ahol a jellemző állomány és íz a tejsavbaktériumok hatására alakul ki. Bizonyos húskészítmények érlelésében a Lactobacillusok játszanak szerepet, a hús pácolásakor a páclében lévő nitrátot micrococcusok és vibriók alakítják át nitritté.

Fertőzéseink, fertőző betegségeink

Az ilyen jellemző tulajdonságú mikroorganizmusokat hasznos mikroflórának nevezzük, és általában kultúrában fenntartva, mint ipari színtenyészeteket adják az élelmiszer alapanyagokhoz. Gombák Káros baktériumok élelmiszerekben egysejtű gombák megfelelő körülmények mellett viszonylag gyorsan elszaporodhatnak, bizonyos fajaik pedig mycotoxinokat is képesek termelni Samson, Reenen—Hoekstra A gombák általában akkor tudnak dominálni a velük rendszerint együttlévő baktériumokkal szemben, ha a közeg savas kémhatású.

káros baktériumok

Ugyancsak elősegíti dominanciájukat az alacsony hőmérséklet, mert a gombák nagy része hidegtűrő. A fonalgombák penészek elsősorban a felületeken szaporodnak el, mert oxigénigényesek, de képesek megélni száraz környezetben vagy nagy sókoncentráció esetén is. Több gombafaj tartozik a hasznos mikroflórához, így a sarjadzó gombák közül a Saccharomyces kefir a kefirben, a penészekhez tartozó Penicillium brevicaule pedig a téliszalámi felületén található.

Protozoák A béllakó protozoák közül jelentősek: Káros baktériumok Az amőbák közül trópusi vérhas okozója az Entamoeba histolytica, ami nálunk sem ritka. Káros baktériumok kórokozók a vastagbélben megtelepedve annak falát károsító enzimeket termelnek, akár át is fúrhatják annak falát.

káros baktériumok

Fertőzött vízzel, zöldséggel, gyümölcs és egyéb ételek által terjed. Ostorosok A ostorosok közül a Giardia káros baktériumok mikroszkóppal vizsgálva körtéhez hasonlít. Két sejtmagja van, amik egymás mellett szimmetrikusan, szempárhoz hasonlóan helyezkednek el.

  • Hogyan lehet gyógyítani a parazitákat a rendellenességektől
  • Mikor hasznosak és mikor nem a baktériumok? | Vasárnap | Családi magazin és portál
  • Hpv vírus és büdös kisülés
  • Ponty kezelés paraziták ellen
  • A barátságos baktériumok Probiotikumok szerepe az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében és a gyógyításban Az elmúlt évtizedben az egész világon, a természetes anyagok közül az emberi szervezetben élő jótékony mikroorganizmusok, probiotikumok szerepének és hatásának vizsgálata foglalkoztatta leginkább az orvostudományt.

Főleg gyermekekben fordul elő a vékonybél kezdeti szakaszában, az epehólyagban, amit az ott megtapadó kórokozók teljesen bevonhatnak, jelentékenyen gátolva a felszívódást.

Csillósok A Balantidium coli a sertés bélcsatornájának élősködője a csillósok közé tartozik ezért főleg vágóhídi dolgozók körében fordul elő megbetegedés.

A barátságos baktériumok

Igen nagy méretű, 30— m nagyságú. A vastagbelet támadja meg és hasonló tüneteket okoz, mint az Entamoeba histolytica.

káros baktériumok

Toxoplazmák A toxoplazmozis káros baktériumok a Toxoplasma gondii. Életfolyamatai öt fázisból állnak, melyek közül az első kettő ivartalan, amíg az utolsó három ivaros szaporodási mód. Az ivartalan szaporodás minden ún. Egyik gyakori fertőzési formája, hogy szájon át jut be a szervezetbe, majd a vérárammal az összes belső szervbe eljutva azokban gyulladásos, elhalásos jellegű kórfolyamatokat indít meg. A világ népességének mintegy harmada átesett legalább enyhébb toxoplazma fertőzésen.

Fertőző forrásként szerepelhet az ember és a macska, átviheti a kórokozót a nem megfelelően hőkezelt hús, tej, tojás.

További a témáról