Mellrákos nők. Jó gyógyulási esélyek

Mellrák: Tények és adatok

Csuth Ágnes, családorvos A mellrák egyre több nőt érint, ám egyre kevesebben halnak bele a betegségbe. Ez a tendencia igen jelentősen kirajzolódik.

Mellrák: Tények és adatok

Magyarországon évente több ezren betegednek meg. Minél korábban felismerik a betegséget, annál jobbak a gyógyulás esélyei. A mellrák a nőknél előforduló rákos megbetegedések közül a leggyakoribb.

Ezt követi a bélrák és a tüdőrák. A nőket érintő rákos betegségek 30 százaléka mellrák. A korai felismerést segítő diagnosztikai módszerek javultak, illetve új gyógyszereket és kíméletesebb műtéti eljárásokat alkalmaznak.

ildikostudio.hu - Mellrákszűrés - a nők fele sajnos tudomást sem vesz róla

A rosszindulatú malignus emlőtumorok tehát egyre nagyobb eséllyel gyógyíthatók. Külföldi kitekintés Mit tehet a megelőzés érdekében?

mellrákos nők

A megelőzés egyik legfontosabb eleme a mellrákos nők szűrővizsgálaton való rendszeres részvétel. Hazánkban a rendszer óta működik, jól kidolgozott, a veszélyeztetett korba tartozó nők postai úton kapnak mellrákos nők a vizsgálat esedékességéről.

Hogyan végezzünk emlővizsgálatot?

Ezt egészíti ki a havonkénti önvizsgálat, amit minden 20 év feletti nőnek érdemes elvégeznie. Mellrákos nők mellrák az egyes országokban különböző gyakorisággal fordul elő.

mellrákos nők

Általában a nyugati, iparosodott államokban sokkal több nő betegszik meg, mint a fejlődő országokban. Európán belül Belgiumban, Franciaországban és Dániában betegednek meg a legtöbben évente.

mellrákos nők

A balti és dél-európai országokban kevesebb megbetegedést regisztrálnak. Az Egyesült Államokban évente többen betegednek meg az európai átlaghoz viszonyítva. Japánban viszont kevesebb, prosztatarák hogyan lehet megelőzni fele annyi az újonnan megbetegedettek száma.

By marryjane Szinte teljes mértékben megelőzhető volna — de az onkológia vagy a tágabb akadémikus orvoslás nem is tudja, nem is akarja megelőzni, hanem csak kezelni. Vajon, ha minden nő tudná, milyen nagy a félrediagnosztizálás és milyen kicsi a gyógyulás esélye, nem tenne meg mindent a mellrák elkerülése érdekében?

Érdekes megfigyelés, hogy az alacsonyabb megbetegedési rátával rendelkező országokból a több megbetegedést regisztrált országokba áttelepült nők esetében nagyobb lesz a mellrák kialakulásának kockázata. Szakértők szerint ez azzal magyarázható, hogy a nők átveszik az új hazájukra jellemző életstílust.

Nők, akik túlélték a mellrákot, és segítő kezet nyújtanak - EgészségKalauz

A mellrák okozta halandóság Európában jelentősen csökkent. Nyugat-Európában a legjobb a helyzet, az USA-ban pedig még többen gyógyulnak meg.

Az emlőrák ezzel a magyar nők leggyakrabban előforduló daganata. Összehasonlításul: méhnyakrákban évente nagyjából an betegszenek meg és nő hal meg emiatt.

Jó gyógyulási esélyek Ha mellrákos nők mellrákot nagyon korai stádiumban felfedezik, a tartós gyógyulásra 90 százalék az esély. Magyarországon évente egyre kevesebben halnak meg a betegség következtében. Ahhoz, hogy a gyógyulási esélyek tovább javuljanak, elengedhetetlen a korai felismerés, melynek fontos mellrákos nők a mammográfiás szűrővizsgálat és a havonkénti önvizsgálat.

Mellrák: Tények és adatok

De ha nem is fáj? A mellrákos betegek mindössze 10 százalékánál fordul elő emlőfájdalom. A daganatos fájdalom jellemzően állandó, az emlő meghatározott részére korlátozódik, legtöbbször egyoldali. Ritkán a fájdalom jelentkezhet az egész emlő területén tapasztalható formában is.

Megtévesztő lehet a fájdalom és az egyéb testi tünetek hiánya, ezért sokan nem tulajdonítanak jelentőséget a csomóknak, és későn fordulnak orvoshoz.

Mellrák jelei, fajtái, kezelési lehetőségei - Mindent a mellrákról szakorvosoktól, hitelesen!

Az emlőrák esetében is igaz, hogy a korai felismerés fél gyógyulás, ezért nagyon fontos, hogy gyanú esetén ne halogassuk orvosunk felkeresését, mivel a rák bármennyire jól gyógyítható is, mégiscsak agresszív betegség, így a diagnózis késlekedése az életet veszélyezteti! A kockázatok felismerése Számos oka mellrákos nők annak, hogy miért betegszik meg néhány nő mellrákban, és miért maradnak egészségesek mások.

A nők öt-tíz százaléka genetikailag hajlamos a betegségre.

A mell méretének, alakjának vagy megjelenésének megváltozása Az emlő feletti mellrákos nők A mellbimbót areola vagy az emlőbőrt körülvevő pigmentált bőrhéj hámlása, héja, kérgesedése vagy pelyhesedése Mikor kell orvoshoz fordulni? Ha csomót vagy más változást észlel a mellében - még akkor is, ha a közelmúltban a mammográfia normális volt. Okai Az orvosok tudják, hogy az emlőrák akkor fordul elő, amikor egyes emlősejtek rendellenesen növekedni kezdenek.

A mellrák rizikófaktorának számít bizonyos hormonok szintje, az első menstruáció és a menopauza időpontja, valamint az, hogy hány éves egy nő első terhességekor.

Szerepet játszik a betegség kialakulásában, hogy mennyi ideig szoptatja az anya a gyermekét, és a túlsúly is kockázati tényező. Emellett a környezeti hatásoknak és az életstílusnak is szerepe lehet a mellrák kialakulásában. Sok más rákos betegséghez hasonlóan a mellrák is gyakrabban alakul ki idősebb korban.

mellrákos nők

Ez nem jelenti azt, hogy nem jelentkezhet fiatalabbaknál is, a mellrákos betegek egy-harmada 50 év alatti. Mellrák férfiaknál A mellrák a férfiakat sem kíméli. Bár sokkal ritkábban fordul elő náluk a betegség. A mellrákot átlagosan 63 éves korban diagnosztizálják nőknél, férfiaknál általában 10 évvel idősebb korban jelentkezik a betegség.

mellrákos nők

A mellrákot férfiaknál gyakran csak késői stádiumban fedezik fel, ami megnehezíti a gyógyulás esélyeit. A korai felismerés azonban a férfiaknál is növeli a gyógyulás esélyeit. WEBBeteg — B. Csuth Ágnes, családorvos Módosítva:

További a témáról