Papillomavírus, Navigációs menü

A humán papillómavírus és a rák

papillomavírus

A humán papillomavírus HPV okozta, fertőzés elsősorban szexuális úton, egy fertőzött személlyel történő közvetlen érintkezéssel terjed. Világszerte ez a leggyakrabban előforduló szexuális úton terjedő fertőzés.

HPV fertőzés

A HPV vírusnak több mint típusa létezik, ezek közül mintegy 40 okozhatja a nemi szervek fertőzését. Az emlőrák után a méhnyakrák a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés a éves korú európai nők körében 1.

papillomavírus

A magas kockázatú HPV-típusok férfiaknál és nőként egyaránt vezethetnek a végbél és a nemi szervek, illetve a fej és a nyak egyes daganatos megbetegedéséhez. Az alacsony kockázatú HPV-típusok genitális és anális szemölcsöket okozhatnak.

papillomavírus

Milyen tünetekkel jár a HPV? A HPV-fertőzés a legtöbb esetben magától elmúlik papillomavírus, hogy egyértelmű tüneteket vagy problémákat okozna. Előfordulhat azonban, hogy a HPV-fertőzés huzamosabb ideig fennáll, és néhány év elteltével szövődményeket okoz. Milyen szövődményekkel jár a HPV? Ha a HPV-fertőzés nem múlik el, az alábbi szövődményeket okozhatja: A méhnyak vagy egyéb szervek pl.

papillomavírus

Kit veszélyeztet a HPV? A HPV-t bármely aktív nemi életet élő személy elkaphatja. Hogyan lehet megelőzni a HPV-t?

A lányok és fiúk körében alkalmazott HPV elleni védőoltás mindkét papillomavírus megelőzheti papillomavírus HPV-fertőzéseket és következésképp a HPV-hez fűződő betegségeket, például a genitális és anális szemölcsöt, a méhnyakrákot és a Papillomavírus által okozott egyéb daganatos megbetegedéseket. A rutinszerűen alkalmazott HPV-oltást rendszerint 9 és 14 éves kor között adják be, az országok nemzeti papillomavírus naptárának megfelelően.

Az óvszer használata nem zárja ki teljesen a vírus átadását, mert a HPV olykor papillomavírus környező bőrfelületet is megfertőzheti, amit nem véd az óvszer. Hogyan kezelik a HPV-t?

papillomavírus

Magának a vírusnak nincs ellenszere, de a HPV által okozott egészségügyi problémák többféleképpen kezelhetők. A genitális szemölcsöt gyógyszerrel vagy műtéti úton kezelik.

papillomavírus

Papillomavírus konkrét kezelési lehetőségekről az egészségügyi ellátást nyújtó papillomavírus lehet tájékozódni. Erre a szűrővizsgálatra nemzeti ajánlások vannak érvényben papillomavírus papillomavírus országokban.

A HPV kapcsán kialakuló egyéb daganatos megbetegedéseket szintén könnyebb kezelni, ha időben történik felismerés és a terápia megkezdése, de ezekre nincsenek konkrét szűrőprogramok kidolgozva. További tájékoztatók.

  • A condyloma acuminatum nemi szemölcs Mi a HPV?
  • Állati papillómavírusok[ szerkesztés ] Virális eredetű papillóma kutya ínyén A tünetmentes fertőzést okozó papillómavírusok rendkívül elterjedtek az emlősök körében.
  • Humán papillomavírus (HPV)
  • Helmint autoimmun terápia
  • Hpv vakcina guillain barre
  • A HPV (humán papillomavírus) fertőzés tünetei, kezelése
  • Vestibularis papillomatosis gyakori

További a témáról